Na 15 jaar in loondienst als beeldend docent in het mbo-onderwijs en daarna 10 jaar op de mobiliteitsmarkt van arbeidsvoorziening en re-integratie kom ik weer in het onderwijs terecht. Nu als decaan in het voortgezet onderwijs: havo-vwo.

In 2010 breekt voor mij een roerige tijd aan: ik noem dit de tijd van de Schuivende Panelen. Al mijn waarden en normen in leven en werk worden stuk voor stuk onderuitgehaald. Dit gebeurt nu voor de tweede keer in mijn leven.

Ik ben een ambitieus mens en neem mijn vak, studiekeuzeadvies, serieus. In het onderwijs ben ik tegen onzichtbare maar goed voelbare muren aangelopen. Ik word ziek, burn-out, omdat ik tegen mijn gevoel mijn werk aan het doen ben.

Dit heeft alles te maken met het werken in loondienst waarin je binnen de kaders van leiding en bestuur werkt. Ik ben dit systeem inmiddels ontgroeid. Door de ervaringen in mijn leven zoals echtscheiding, overlijden van mijn moeder en mijn partner word mij duidelijk dat ik zichtbaar moet worden. Een oerdrang voor mij. Ik barst uit mijn jasje!

Zichtbaar worden

Maar hoe doe je dat, dat zichtbaar worden? Vooral merk ik veel verwarring. Ik moet mezelf weer terugvinden. Wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik. Allemaal vragen die ik dagelijks aan de jongere stel. Nu gaat het over mij!

Ik vertelde al dat ik erg ambitieus was en ben. Ik wil doen waar ik goed in ben en dat is jongeren helpen met de volgende (studiekeuze)stap in hun leven. Omdat ik dit niet mocht doen binnen het onderwijs besloot ik voor mijzelf te beginnen. Een eigen studiekeuzeadviesbureau.

Daar zit ik dan met mijn mooie dienst. Hoe kom ik aan klanten die blij zijn met mijn product: studiekeuzeadvies. En welke prijs vraag ik ervoor. Wat vind ik mijn dienst waard? Ik kijk naar wat mijn vakgenoten doen. In deze tijd werk ik met veel klanten die weinig betalen. Dat klopt ook want ik vraag weinig. Als werknemer ben ik mij niet echt bewust over wat er komt kijken bij ondernemerschap. Ja, inschrijven bij de KvK en het bijhouden van de boekhouding is me meteen verteld. En ja,.. je hebt vrijheid.

Maar HOE ik dat allemaal moet doen, is toch een ander verhaal. Nog steeds ben ik niet zichtbaar. Hoe kunnen klanten mij vinden? Oké, nu ga ik aan de gang met sociale media. Dit is een mooie ingang naar zichtbaarheid maar ook nu gaan dingen niet vanzelf.

Ik heb de nodige cursussen op dit gebied gevolgd. Goeroes geven zinvolle tips maar in de praktijk is ook dit niet voldoende om ECHT ondernemer te zijn. Veel Fancy Footwork, zoals ik dit noem. Ik doe veel, werk hard, ben met van alles bezig maar het RESULTAAT blijft uit. Ik kijk op mijn bankrekening. Ik heb niet genoeg inkomsten om van te leven. Ja, wat heb je dan aan vrijheid.

Ondernemen

Ik besluit me op het ondernemerschap te richten en mijn vakkennis effectief in te zetten. Een ondernemer wil omzet zien en winst om in zijn onderhoud te voorzien. Zo, dit is de eerste stap van mijn bewustwording.

Mijn ommekeer komt pas echt als ik mijn uur tarief zie. Het beeld hoe triest ik ben, staat nog op mijn netvlies. Ik reken uit hoeveel ik per uur verdien met mijn studiekeuzetraject. Een paar dagen gelden kwam ik in mijn digitale archief die nota weer tegen die het symbool is van dit dieptepunt: €295,- voor een traject met testen, 3 gesprekken en afsluitend rapport met advies.

Ik pak mijn urenregistratie erbij en bekijk hoeveel werkuren er feitelijk inzitten. Ik kom uit op € 1,25 per uur. Ja, mijn rapportage was werkelijk subliem, al zeg ik het zelf. Maar dit kost mij gemiddeld 6 uur. Daarbovenop komt nog de correctie en controle verricht door mijn partner: 2 uur. Oh, ik zie nog een extra gesprekje staan: BINGO! Daar heb je die €1,25 per uur voor een hbo opgeleide professional. Mijn huishoudelijke hulp verdient het tienvoudige! Dat moet anders!

Anno nu.

Waar ik nu sta? Ik sta sterk als ondernemer en studiekeuze expert. Ik heb mijn doelgroep bepaald. Al mijn acties richt ik daarop. Ik heb mijn traject pakketten bepaald op het grootste resultaat en de prijs gezet op de uren die ik er aan besteed maal het uurtarief. Ik begrijp nu dat het niet gaat over veel werk hebben maar om fair betaald te worden voor mijn waardevolle dienst.

En ik heb een tweede actie gedaan. Ik heb mijn kennis en ervaring in beeld gebracht: hoe verloopt een studiekeuze proces, waar zitten dilemma’s, hoe kan ik de jongere het beste helpen aan een gemotiveerde keuze? Dit bied ik online en offline aan. In het voorjaar heb ik mijn methode 4 fasen studiekeuze strategie ® geregistreerd. Supertrots ben ik erop.

Zichtbaar zijn betekent ook mezelf laten zien in woord en beeld. Inmiddels heb ik een boek geschreven, “Vier geheimen”. Studiekeuze Stappenplan Online, coach je kind bij studiekeuze heb ik gemaakt. Dat is een online programma. Video opnemen en voor de camera staan is een onderdeel van mijn presentatie in sociale media. Nog steeds sta ik liever achter de camera dan ervoor! Maar vooral: ik doe het wel en ik pak het anders aan dan mijn collega’s. Hoe gaaf is dat!

De basis van al mijn trajecten is een stappenplan. Een leeg stappenplan dat ingevuld wordt n.a.v. activiteiten die ingepland worden door de jongere. De 4 fasen studiekeuze strategie ® zorgt ervoor dat aan alle fasen gedacht wordt. Wil je ook dit supergave stappenplan? Vul je gegevens hier in en start direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.