In een speedcoach gesprek op de Studiekeuzebeurs vraagt Max aan mij waar hij informatie over techniek en design kan opdoen. In deze twee gebieden is hij geïnteresseerd maar hij wil hier eerst meer vanaf weten voordat hij een opleiding kiest. Ik verwijs hem naar de Dutch Design Week in Eindhoven. Dit is een jaarlijks evenement in oktober. Hij noteert nu alvast deze datum. Hij gaat daar volgend jaar kijken!

David zegt in het speedcoach gesprek dat hij naar de filmacademie wil. Ik vraag door om zijn ervaring te peilen. Eigenlijk heeft hij geen idee wat er in deze wereld gebeurd. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid kan hem helpen om zijn interesse te onderzoeken. Maar ook de IDFA , het toonaangevende documentaire filmfestival dat elk jaar plaatsvindt in Amsterdam in november kan hem inzicht geven in welk deel van de filmwereld hij wil opereren.

Zo heeft elk interessegebied wel zijn evenementen, lezingen en activiteiten. Al dit soort activiteiten vallen onder de fase verdiepen van de 4 fasen studiekeuze strategie ®. Ik noem deze dagen Publieksdagen omdat ze voor alle geïnteresseerden, los van leeftijd of ervaring, toegankelijk zijn.

Soms zijn deze Publieksdagen regionaal maar dikwijls ook landelijk. Ziekenhuizen, Justitie, Gezondheidszorg, Havendagen en Defensie hebben allemaal van dit soort open dagen. Deze informatieve dagen zijn laagdrempelig om aan deel te nemen. Dit is een kans om met een open blik naar een werkveld te kijken en te ervaren. De jongere ervaart het als een pluspunt dat er niet direct een bepaalde opleiding aan vast zit. Ze kunnen zich echt informeren.

Deze activiteiten zijn vaak eenmalig in een jaar en kunnen nu al ingepland worden in het Stappenplan Studiekeuze, ook al ligt de Publieksdag in de toekomst.

Dit stappenplan geeft overzicht en maakt de jongere zelf. Ik, als studiekeuze expert, zoek met de jongere mee naar evenementen die bij zijn interesses aansluiten. De jongere kijkt zelf welke hij wil onderzoeken.

Afgelopen tijd heb ik met veel loopbaanprofessionals mijn stappenplan gedeeld. Dit stappenplan is het werkdocument bij het studiekeuzetraject. Het biedt de jongere een handvat om de regie over studiekeuze in eigen hand te houden. De start is een bijna leeg plan. Alleen de datums van de overheid staan erin vermeld. Zoals de datum voor fixusopleiding op 15 januari en de datum 1 mei als sluitingsdatum van de inschrijving van studies.

Ik werk met vier verschillende kleuren. De vastgestelde datums door de overheid staan in de kleur rood in het stappenplan. Groen is gereserveerd voor de oriënterende activiteiten. Blauw voor de verkende activiteiten. De fase verdiepen met de Publieksdagen worden in de kleur paars aangegeven.

Ik heb de 4 fasen studiekeuze strategie ® ontwikkeld met het stappenplan als werkdocument. In het stappenplan is in één oogopslag te zien of er aan alle 4 de fasen is gedacht. Is er erg weinig van een bepaalde kleur aanwezig dan is het handig om daar extra activiteiten op in te zetten. Om een duurzame keuze te maken is het doorlopen van de 4 fasen op de juiste volgorde van cruciaal belang. Bij de 4 fasen studiekeuze strategie ® kiest de jongere op basis van eigen onderzoek.

Een strategie betekent dat de jongere weet waar hij aan toe is. De jongere gaat voor het resultaat: een studie die precies past! Maar de jongere wil meer! De keuze moet ook toekomstbestendig zijn, dus een duurzame keuze. De kaders zijn nu gezet: de jongere onderzoekt en ik ben de bewaker van het proces gericht op resultaat.

In mijn Opleiding Studiekeuzeadvies voor Loopbaanprofessionals start ik met een toelichting op de 4 fasen studiekeuze strategie ® en het stappenplan. De opleiding is gericht op de praktijk. We oefenen alle onderdelen die leiden tot resultaat voor de klant.

Stap voor stap ga ik door het proces heen. Ik leg alle formulieren uit. Je krijgt deze mee om toe te passen in je eigen onderneming. Ik zet jongerenacteurs in om echte gesprekken te oefenen. De acteurs geven je eerlijke feedback zodat jij als studiekeuzeadviseur ervaart hoe je overkomt.

In mijn strategie zijn testen een belangrijk onderdeel bij de fase oriëntatie. Je oefent, bespreekt en interpreteert de testen in kleine groepjes.

Wil jij praktische en praktijkgerichte ervaring opdoen? Wil je feedback met respect waardoor je je verder kan ontwikkelen als studiekeuzeadviseur? Dan is dit een mooie kans! De twee opeenvolgende cursus dagen zitten boordevol praktijkervaring. Voor jou als Loopbaanprofessional die studiekeuzeadvies duurzaam wil inzetten. De opleiding wordt gegeven door Gertie Boleij, studiekeuze expert.

Wil jij het stappenplan ontvangen? Dan kan je dat hier aanvragen.

Meld je hier aan voor de Opleiding Studiekeuzeadvies.

Heb je vragen, neem gerust contact op met Gertie Boleij 06-23839822. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.