Vier deelnemers hebben zich op 17 en 18 november 2018 ingeschreven voor de Opleiding Studiekeuzeadvies. Ieder vanuit de eigen motivatie: de ene cursist wil alles weten over het vakgebied studiekeuze, de andere wil alle tools leren om als zelfstandig studiekeuzeadviseur aan de slag te gaan. Een ervaren studiekeuzeadviseur wil haar kennis updaten. In deze opleiding behandel ik alle onderdelen van een studiekeuzetraject. 

Het is vrijdagochtend. Ik ben al vroeg bij het cursuscentrum Domstad in Utrecht voor de eerste dag van de Opleiding Studiekeuzeadvies. Op de monitor in de hal van Domstad staat de cursus genoemd.

De bijeenkomst start met een video: “Make your choice”. Een indrukwekkende binnenkomer. De deelnemers stellen zich aan elkaar voor met behulp van een visueel spel. Daarna gaat de groep in tweetallen uiteen met de vraag: “Wat is de rol van de studiekeuzeadviseur?” De rol van de studiekeuzeadviseur wordt plenair besproken. 

Dan geef ik uitleg over het 4 fasen stappenplan. De cursisten zijn enthousiast omdat ze hierdoor een duidelijk overzicht van het studiekeuzeproces krijgen. We beginnen gelijk met de eerste fase: oriënteren.

Na de pauze wordt het stickerspel geïntroduceerd. Tijdens dit spel zijn de cursisten zelf creatief bezig met stickers over de eigen talenten, werkwaarden en beroepen. Dit is een leuke en zinvolle aanvulling op het maken van online testen. 

In de middag staat het bespreken en interpreteren van testen op het programma. In groepjes van twee worden vragen geformuleerd die de studiekeuzeadviseur aan de jongere kan stellen bij het bespreken van de testen. Plenair worden de vragen behandeld.

Op dag twee voel ik spanning bij de cursisten maar ook nieuwsgierigheid over wat er gaat gebeuren. In de zaal zijn een trainer en twee jonge mensen, een jongen en een meisje, aanwezig. Zij zullen die de ochtend gesprekken oefenen met de cursisten. De jongeren zijn acteurs en hebben geleerd om feedback te geven. De cursisten oefenen een studiekeuzegesprek en krijgen gelijk feedback over dit gesprek.

Na de middagpauze geef ik uitleg over de overige fasen van de 4 fasen studiekeuze strategie ®: verkennen, verdiepen en besluiten. Bij besluiten laat ik een matrix zien waarmee de laatste fase samenvat wordt. Deze handige tool kunnen de cursisten na de Opleiding Studiekeuzeadvies zelf inzetten. 

Dan komt de onderwijsstructuur aan de orde. 

Rapportage is een onderdeel van mijn studiekeuzetraject. Nu vertel ik over de opbouw van het rapport aan de hand van een voorbeeld. 

De laatste presentatie van deze dag is ‘marktbenadering en ondernemerschap’ door Pieter van der Kaaij.

De afsluiting is feestelijk: de uitreiking van de certificaten!

Opleiding Studiekeuzeadvies certificaat uitreiking

Op de website staan reacties en reviews van deelnemers. Wil jij weten wat zij ervan vinden? Kijk op de homepage

Gertie Boleij

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.